čtvrtek 9. dubna 2015

Jak osvětlit jednotlivé místnosti v bytě?

Každý pokoj vyžaduje trochu jiné osvětlení, většinou však v každé místnosti bývá stropní či závěsné svítidlo s žárovkou o větším výkonu, které je doplněno dalšími svítidly o menším výkonu. Před nákupem žárovek se rozmyslete, jaká barva světla Vám bude nejlépe vyhovovat. Pro obytné prostory se doporučuje zejména teplá bílá, ale každému může vyhovovat něco jiného. Více informací o barvě světla naleznete zde. Pokud si nevíte rady s výběrem LED žárovky přečtěte si náš návod.


Obývák


V obýváku by mělo být hlavní svítidlo - stropní nebo závěsná lampa, ve které je vhodné použít LED žárovku v teplé bílé barvě světla. Toto svítidlo by mělo být doplněno dalšími zdroji světla - mohou to být nástěnné či stojanové lampy. Je možné také použít LED pásky, které skvěle poslouží k osvětlení poliček či jako osvětlení za TV.


Ložnice


Hlavní svítidlo v ložnici by mělo být zespodu zakryté, aby neoslňovalo, když budete ležet v posteli. Opět je lepší zvolit spíše teplou bílou barvu světla. Dále by v ložnici měla být lampička na nočním stolku. Tato lampička by měla být polohovatelná. Vhodnou variantou je například tato lampička z naší nabídky. Pokud chcete docílit intimnější atmosféry, zkuste svítidlo vybavené stmívačem, v tomto případě je však nutné použít speciální stmívatelnou žárovku.


Kuchyň


Kuchyň je jedna z místností, kde je možné zvolit bílou barvu světla. Jídlo, které v takto osvětlené kuchyni připravujete, pak vypadá reálněji. Opět je vhodné mít v kuchyni jedno centrální svítidlo se silnější žárovkou, které je doplněné o osvětlení kuchyňské linky. Kuchyňskou linku nejlépe osvětlíte pomocí LED pásku či svítidla, které je přímo určené pro tento účel. Svítidlo naleznete zde. Pro tento účel dobře poslouží i několik bodovek, které si můžete vybrat zde. Nad jídelní stůl doporučujeme použít žárovku v teplém odstínu bílé a svítidlo, které bude mít uvnitř bílou barvu, jiná barva by se přenášela na jídlo.


Koupelna, toaleta


V koupelně a na toaletě je nejlepší použít žárovku, která rychle nabíhá a odolá častému zapínání, pro tento účel jsou LED žárovky ideální. Svítidlo umístěte nad vchodové dveře nebo na strop a vyberte takové, které má krytí IP44 a vyšší, mělo by být odolné proti vodním párám a stříkající vodě. Do koupelny se hodí LED žárovky v bílé barvě. Pro osvětlení zrcadla je nejlepší umístit svítidla po obou stranách, stačí pak použít žárovky o menším výkonu.


Dětský pokoj


Pro osvětlení dětského pokoje je opět vhodné použít jedno hlavní svítidlo v teplé bílé barvě světla. Dále je potřeba polohovatelná lampička umístěná na pracovním stole na opačné straně, než kterou rukou dítě píše. Další polohovatelnou lampičku je vhodné umístit k posteli na noční stolek nebo na zeď za hlavu.


Chodba, předsíň, schodiště a další místnosti

Na tato místa je opět vhodná žárovka, které nevadí časté spínání a rychle nabíhá, LED žárovka je tedy ideální volbou. Chodby, předsíně a schodiště by neměly být osvětleny výrazně méně než ostatní místnosti, aby se oko nemuselo změnám světla přizpůsobovat a namáhat se tím.

1 komentář:

  1. My máme doma docela dost světla. Do každé místnosti jsme vybrali jiná bytová svítidla a v každém je silná LED žárovka, takže máme v celém domě i v noci světla jak ve dne :-D .

    OdpovědětVymazat